Bekijk de film op full screen anders zie je niet onder en boven!

Een korte geschiedenis van het oorspronkelijke pad
De Camino del Rey werd gebruikt voor transportwerkzaamheden door arbeiders om bouwmateriaal te vervoeren tussen de twee installatieterrein. Werkzaamheden aan de installaties vingen aan in 1901 en werden afgerond in 1905, die met veel fanfare werden ingehuldigd. De krachtstroominstallatie El Chorro ving aan met stroomproductie in datzelfde jaar, maar ondanks de technologische en industriële vooruitgang die het teweeg bracht, was de brug boven de engte op spectaculaire hoogte tussen de twee rotswanden in hangend een grotere blikvanger dan de installaties zelf.

De naam Los Balcones, de balkons, werd gegeven aan deze brug die op 100 meter boven de grond hangt. Hij werd ontworpen door Rafael Benjumea en zijn team experts, waaronder zich veel zeelieden bevonden die gewend waren aan het klimmen van touwen en het werken boven een grote leegte.

Het pad is opgetrokken uit zand en cement en is op sommige plekken vastgeklonken aan de rots met metalen beugels. Een wel zeer eenvoudige stalen railing werd geplaatst als handsteun langs dit pad zonder al te veel opsmuk…

Het pad kreeg de naam Camino del Rey toen de installaties in mei 1921 werden ingehuldigd door koning Alfonso XIII. De koning bewandelde het pad zelf ook vanaf het bekken El Chorro (voorheen Conde de Guadalhorce genaamd). Naar verluidt was hij zo onder de indruk van het werk dat hij ter ere van Benjumea en zijn team een plakkaat liet plaatsen waarop aan de viering op deze memorabele inauguratiedag wordt herinnerd.

Er gaan diverse geruchten waarvan een aantal kloppen en andere verwezen moeten worden naar het land der fabelen. Eén van de mysterieuze verhalen die rondgaan is bijvoorbeeld deze: zogenaamd zou een beeldschone Engelse vrouw zichzelf van de Balconcillo brug naar beneden hebben gestort. De blonde schone zou via de Camino del Rey op een wit paard zijn gereden om zichzelf van de brug af te werpen.

Het bewandelen van de Camino del Rey vóór de renovatie en officiële opening
Er is geen twijfel over mogelijk…echt niet: het bewandelen van de Camino is GEVAARLIJK, met hoofdletters. Het pad is in slechte staat en wordt er met het verstrijken van de jaren niet beter op. Er zijn grote gedeeltes die letterlijk weg zijn gevallen en in het voetpad bevinden zich grote gaten. Er loopt een ijzeren veiligheidsdraad langs de wand, maar deze is dun en van twijfelachtige sterkte. Een Italiaanse klimmer kwam in 2013 ten val nadat de draad brak.

En ondanks dit alles geeft het beklimmen van het pad een kick, een hele grote kick. Als je het avontuur gaat ondernemen, houd dan rekening met het volgende:

Kom goed voorbereid, gebruik geschikt klimmateriaal en ga het avontuur aan onder begeleiding van een professionele gids
Wandel NOOIT alleen over het pad
Bewandel het pad niet als het heeft geregend of als het regent. Bedenk dat het metselwerk zand en beton méér dan een eeuw oud is en uit elkaar valt
Als je in een groep loopt, zorg er dan voor dat iedereen zich uit elkaar verspreidt. Te veel gewicht op één plek is geen goed idee
Zeker jezelf aan een touw aan de wand. En wanneer je over de stukken gaat waar het pad is weggevallen, zeker jezelf dan ook aan een extra klimtouw boven je hoofd
Neem tenminste 60 meter touw mee als je aan het einde wilt abseilen
Loop met lichtvoetige pas. De meeste ongelukken zijn veroorzaakt door menselijke fouten: wandelaars die sprongen, aan het zekeringstouw gingen hangen, etc.
‘Behandel’ de Camino met respect, je leven hangt er letterlijk van af.
© All rights Spain-holiday.com

B-verify="e702b2c53566027d6a52a0c3756c4c8c164e8c28" https://www.jebentincarihuela.nl